Вітаю всіх у мене в кузні !
Тут я буду хвалитися своїми досягненями, показувати який я майстер , що я вмію зробити ... А ще буду сваритися і вправляти мозги всім хто мені не подобається! Познайомлю зі своєю чудовою сім'єю ! Ну і ще що Бог до голови покладе...

четвер, 7 липня 2011 р.

Стаття про коваля... Правдивого коваля... Про Олега Шупрудька.

Олег Шупрудько - коваль свого щастя.

У Верховині свято...
В місцевий клюб з Івано-Франківська приїхала джазова банда грати музику.
Але трапилось лихо - гуцули музичні інструменти під час розвантаження на землю покидали і зламали саксофон.
Голова району питає:
- А що хлопці без цего не зіграєте?..
Музиканти:
- Та який же джаз без саксофона, треба ремонтувати.
Голова району каже:
- Є в нас коваль старий, він все годен поремонтувати, поїхали!
Сіли на фіру та й поїхали до коваля.
Голова району:
- А що діду Миколо зремонтуєте се хлопцям?..
Коваль:
- Зремонтую, чого не зремонтувати, але зачекайте години зо дві...
З кузні чути страшенний гуркіт, гуцульську лайку і все інше.
Через дві години виходить дідо:
- Файні ви хлопці, але скажіть як ви так трембіту погнули???

  Ось такі вони українські ковалі – і з саксофону зроблять "люди"!
  І нема чому дивуватися – вони ж у змові із загадковим вогнем і лютим металом.
  Як ви вже й здогадалися – в цій статті мова піде про коваля. І не просто коваля, а дизайнера-коваля, професіонала своєї справи, заклинателя вогню і дресувальника металу.
  Ця стаття – про Олега Шупрудько – дизайнера-коваля з Коломиї.
  • Коротка довідка про майстра.
  Олег Шупрудько з 1995р. по 1999р. навчався в Косівському коледжі прикладного та декоративного мистецтва ім. В.І.Касіяна на відділі художнього розпису (тепер і цей заклад має іншу назву і відділ).
З 2001р. по 2007р. – навчався у Львівській Національній академії мистецтв, на відділі художнього металу.
  Його вчителями були: Олег Боньковський, Орест Івасюта, Віктор Шоломій, Аскольд Стернюк, Богдан Романець та інші.
  Олег пройшов немалу школу вдосконалення своєї майстерності. Працював 3 роки ковалем у львівській невеличкій кузні. Потім, 2 роки дизайнером-ковалем на будівельній компанії "ТВД" у Львові. А наступних 1,5 роки дизайнером-ковалем на фірмі "Писанка", що в Городку (Львівська область). І вже рік працює дизайнером-ковалем в Коломиї.
  За цей час Олег встиг опанувати різноманітні ковальські прийоми, створив багато оригінальних проектів та виробів. Його арсенал створених проектів та кованих робіт досить багатогранний: невеликі предмети, які широко використовуються в побуті, декоративні вироби і елементи, які покликані оживити житлове чи громадське приміщення, меблі і окремі предмети інтер'єру, предмети екстер'єру, такі як віконні та дверні решітки, балкони, дашки, поруччя, брами, фіртки, огорожі, флюгера та інші.
Не важко зауважити, що сучасна архітектура і дизайн інтер'єра охоче використовують різноманітні ковані предмети: решітки, перила, грати, меблі, освітлювальні прилади, які беруть участь у створюванні єдиного архітектурного ансамблю або інтер'єру поряд з іншими декоративними елементами. Ковані деталі в роботах майстра Олега Шупрудько ефектно поєднуються з іншими натуральними матеріалами, що підкреслює природну красу метала.
  Також хочеться нагадати, що в наші дні ковані вироби займають немале місце в художньому оформленні житлових і громадських приміщень. Інтер'єр може бути побудований цілком на гармонійно підібраних виробах художнього кування, або ж організований навколо одного кованого предмету, який грає роль композиційного центру.І серед робіт дизайнера-коваля Олега також є ковані елементи художнього оформлення інтер'єру житлового приміщення.
  Взагалі, дорогенькі, хочу вам сказати, що сучасних художників по металу надихає краса самого матеріалу, який, на їхню думку, не потребує маскування і декоративного оздоблення. Такої думки притримується і Олег, пропагуючи її в своїх роботах. Крім того, дуже поширеними сьогодні є металеві вироби, поверхня яких не приховує використаного способу обробки металу.
  Робота в будівельній компанії "ТВД", у Львові, та в ковальській фірмі "Писанка", що в Городку, надали Олегу Шупрудько новий багатогранний досвід і в проектувальній практиці, і в ковальській. Творчі ідеї та професійні навики Олега, на протязі цього періоду, відшліфувалися і набули нових якостей.
  Взагалі, хочеться сказати, що кожне місце роботи коваля Олега, в тій чи іншій мірі збагачувало його світогляд як майстра, вносячи в нього нові грані і ракурси. Відлуння цієї практики можна спостерігати в нових роботах майстра.
  Олег Шупрудько, маючи дві художні освіти, сам проектує і виконує в матеріалі різноманітні ковані вироби. Для нього однаково цікавим є працювати як над невеликим сувеніром, так і великоформатною брамою. До любого замовлення чи власної творчої роботи, підходить по-новому, без шаблонів і халтури. Знаєте, як то буває, часом хочеться майстру по-швидше зробити роботу – ось він дістає зі своєї "Папки ідей" якусь запорошену і давно забуту, трошки видозмінює - ось вам, дорогий замовнику, ексклюзивний варіант вашого майбутнього виробу! Так от, у Олега таке не пройде - кожне замовлення індивідуальне і таке саме відношення до роботи.
  Знаєте, коли коваль не тільки професіонал своєї справи, а й сам собі дизайнер - успіх гарантований! Бо ж як запроектує - так і виконає в матеріалі. І замовник може бачити на ескізах не приблизний, а наближений до майбутнього виробу вигляд.
  Сучасний майстер, художник по металу, дивиться на звичайне незвичайним поглядом - новим і сміливим. Дизайнер-коваль Олег новий погляд на, здавалося б, звичайні речі, доводить не тільки теоретично, але й практично, бо навіть створений ним такий елемент побуту, як свічник - не просто практична підставка для свічки, а спосіб самовираження.
Майстер художнього металу Олег постійно удосконалює свої професійні навики, займаючись самоосвітою та експериментальною практикою. Також підтримує професійні зв'язки, спілкуючись з іншими ковалями та художниками, шукаючи нагоди чогось навчитися у визнаних майстрів ковальської справи, наприклад, був напарником у художника-коваля Олега Боньковського на Ковальському фестивалі.
  На сьогоднішній день Олег Шупрудько не тільки проектує і виконує різноманітні замовлення і власні творчі роботи, але й плідно співпрацює з ковалем-підприємцем Богданом Новосельським.
  Кажуть, що кожен коваль свого щастя. Дизайнер-коваль Олег Шупрудько взяв це прислів'я собі за життєве кредо. І тепер буквально кує собі щастя, приносячи радість і задоволення собі і навколишнім!
  А для тих, кому до вподоби красива пластика кованого металу дизайнера-коваля Олега Шупрудько, і забажалося прикрасити свій побут і життя в такому ж дусі - ось телефончики:
097 93 44 292
095 89 62 171

Стаття була надрукована в блозі Життя одного дизайнера · 12.06.2011 23:38 від Lilja Teptjaeva Надіслати приватне повідомлення

Я спеціально не друкую знимок бо не погодив це питання ні з автором статті ні з Олегом .


Але дві знимки мушу вкрасти ... Навіть три ! Перша то Олег, друга то корова, а третя... Я назвав її "БУЗЬКИ".











До зустрічі! Славко Борис.

Немає коментарів:

Дописати коментар