Вітаю всіх у мене в кузні !
Тут я буду хвалитися своїми досягненями, показувати який я майстер , що я вмію зробити ... А ще буду сваритися і вправляти мозги всім хто мені не подобається! Познайомлю зі своєю чудовою сім'єю ! Ну і ще що Бог до голови покладе...

пʼятниця, 6 травня 2011 р.

Святий Юр або Юрій-Змієборець,Святий Георгій, Георгій Переможець



   Святий Георгій народився у III столітті в Каппадокії. Він походив із князівського роду. Його батько обіймав високу посаду в римському війську, однак незабаром його скарали на смерть за Христа, і мати з дитиною переїхала до свого маєтку в Палестину, у місто Ліди. Вона присвятила життя вихованню сина, навчила його Святому Письму. Часто розповідала про християнських мучеників і про доблесний подвиг його батька. Святий Георгій вступив на військову службу і завдяки своїм здібностям і мужності, виявлених у боях, вже в молодості одержав звання полководця і трибуна при імператорі Діоклетіані. Він стає радником, супутником, наближеним імператора.
   Однак, коли Діоклетіан почав гоніння на християн, Святий Георгій не вагаючись відмовився від слави, почестей і земних благ і встав на захист віри свого батька — християнства. Міцний, непоборний воїн, він зазнав тяжких мук за сповідування Христа і загинув від них. І за цей подвиг в ім'я віри Церква нарекла його Побідоносцем.
   Святого Юра український народ вважає покровителем домашньої худоби. Його головний Святочний день (23|IV ст. ст.) вважається Святом розвиненої Весни, в котрім може нарід виганяти безпечно худобу на зелене пасовисько, віддаючи її під опіку Святого Юра. Півроку опісля, дня 26|X стар. ст. (8|ХІ н. ст.) віддає нарід знов худобу під охорону Святого Юра, щоб її боронив перед вовками, бо худоба вступає тоді в зимовий проміжок року й виставлена на небезпеку нападу вовків.
   Мотивом одних і других є шанування худоби й утіха, що її сотворив Господь. Вважаю, що ці мотиви є ориґінально Українськими; та мимо того звертаю увагу, що вони мають спільні ідеї з Іранськими святами в цій порі року.

   Весняне Свято Юра припадає в пору розвиненої Весни без зв'язку з Іранською астрономічною Соняшною орієнтацією. Те саме можна ствердити про Свято Юра на початку зимового проміжку (26|Х-8|XI). Оба свята мають чисто господарсько-реліґійні мотиви; грудневі та Різдвяні містерії з худобою не вражають також ніякою чужиною.
   Святий Георгій (Юрій) — покровитель Англії, Сакартвело(Грузії), Каталонії, Палестини, Португалії, Іспанських королів, Львова, Візантійських імператорів, Руських князів, Москви(ну що поробиш), Грецької армії, Пласту.










Використано Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Немає коментарів:

Дописати коментар